Christian Perronne: Există vreo știre falsă pe care nu a spus-o?

Vedetă în librării, dar discreditată în rândul oamenilor de știință, infectiologul revine cu un nou pamflet care înmulțește neadevărurile și afirmațiile conspiraționiste.

Durata: 7 minProfesorul Christian Perronne este în vizorul Ordinului Medicilor și ap-HP.

Profesorul Christian Perronne este în vizorul Ordinului Medicilor și ap-HP.

Liderul teoriilor alternative despre Covid-19 revine în librării. După succesul cărţii sale Y a-t-il une erreur qu’ils n’ont pas commise ? (A fost vreo greșeală pe care nu au făcut-o?), Christian Perronne publică cartea Décidément, ils n’ont toujours rien compris (Hotărât, ei încă nu au înțeles nimic) (Albin Michel). Pe copertă, „ei” – inclusiv „autoritățile” sau „elitele” – sunt din nou evidențiați cu roșu. În vremuri de pandemie, denunțarea presupuselor minciuni de stat, precum și influența „Big Pharma” se dovedește a fi o activitate bine plătită. Cu aproape 100.000 de exemplare vândute pentru primul său best-seller, infectiologul este cu mult, cu mult înaintea colegilor săi. Chiar și vedeta Didier Raoult a vândut „doar” 50.000 de exemplare ale Epidémies : vrais dangers et fausses alertes (Epidemii: pericole reale și alarme false) (Michel Lafon).

Parafrazându-l pe Guy Béart, bannerul cărții anunță tendinţa: „Cel care spune adevărul trebuie executat”. La începutul procesului, Christian Perronne merge atât de departe încât să compare situația sa cu cea a avertizorilor chinezi, cum ar fi Ai Fen sau Li Wenliang. Ne ciupim pe noi înșine. De câțiva ani, profesorul Perronne, care a deținut cândva onoruri și funcții instituționale, a fost marginalizat în rândul specialiștilor în boli infecțioase ca urmare a pozițiilor sale heterodoxe privind boala Lyme. În The Truth About Lyme Disease (2017), el a sugerat chiar că un medic veterinar nazist, Erich Traub, se afla în spatele unui experiment militar secret al SUA pe căpușe folosite ca arme biologice. Un scenariu demn de James Bond, dar nu bazat pe niciun fapt. Epidemia de Covid va fi scos la iveală înclinația lui Christian Perronne pentru teorii pseudo-științifice și chiar conspiraționiste. A fost unul dintre personajele principale ale documentarului conspiraționist Hold-Up. Pe 17 decembrie, asistența publique hôpitaux de Paris (AP-HP) și-a încheiat atribuțiile de șef al departamentului de boli infecțioase și tropicale de la spitalul Raymond-Poincaré din Garches (Hauts-de-Seine) pentru „remarci considerate nedemne de funcția pe care o exercită”. Sancțiunea se adaugă multiplelor sesizări depuse împotriva sa la Consiliul Național al Ordinului Medicilor.

„În Hold Up,el este doar un martor intervievat, nu inițiatorul documentarului. Având în vedere ceea ce spune el, nu există nici o modalitate de a face un proces în public. La Albin Michel, s-ar putea să nu fim de acord cu unele dintre pozițiile sale, dar suntem hotărâți să-i purtăm cartea. Pentru că provocarea este de a aduce libertatea de exprimare la viață, care astăzi nu este o sinecură, „pledează de partea editorului său, care respinge eticheta de „conspirație” din ce în ce mai asociată cu Christian Perronne („noul cuvânt de demonizare a oamenilor care au opinii divergente”). Editorul subliniază, de asemenea, că „peste noapte, Christian Perronne și-a pierdut funcția de șef de departament în circumstanțe discutabile. Comisia AP-HP a dat un verdict dur. Dar trebuie remarcat faptul că el este încă un medic, și practică în Garches. Dosarul său este examinat de Consiliul Ordinului Medicilor. Mulți jurnaliști cred că a fost eliminat. Dar a fost aprobat de Consiliul Ordinului la primul nivel departamental, iar dosarul este acum la nivel național. Există o stare de rău perceptibilă.”Aplicația L’ExpressPentru a urmări analiza și decriptarea oriunde v-ați aflaDescărcați aplicația

Spiegel articol deturnat

În Hotărât, încă nu au înțeles nimic,Christian Perronne dovedește încă o dată că populismul medical este foarte fluctuant. Astfel, bărbatul poate, în aceeași carte, să reproșeze autorităților publice că a ucis mii de oameni prin faptul că nu a lăsat să fie prescris hidroxiclorochina, iar câteva pagini mai târziu să minimizeze amenințarea epidemică, asigurându-se că Covidul ar fi o binefacere pentru industria farmaceutică și pentru un stat care ar încerca să-și „terorizeze” populația pentru a-și „extinde puterile”. Important este să fim consecvenți în critica sa la adresa sistemului.CITEȘTE ȘI >> războiul amuzant al lui Emmanuel Macron împotriva Covid

Christian Perronne își reiterează teoria conform căreia vaccinul ARN este o „terapie genică”. El citează o notă a asociației anti-OMG Criigen, care multiplică dezinformarea flagrantă. Pentru infectiolog, Franța ar fi făcut mai bine să imite Madagascarul, o țară al cărei președinte, Andry Rajoelina, a preferat să promoveze ceaiul miraculos din plante „Covid Organic” fără nicio bază științifică și împotriva sfaturilor OMS, decât să lanseze o campanie de vaccinare. Doar că, după câteva săptămâni de amânare, țara a decis în cele din urmă să se vaccineze. La 20 martie, Amnesty International a denunțat un atac asupra drepturilor persoanelor malgași de a beneficia de cea mai bună îngrijire posibilă.

Un capitol este dedicat „tratamentelor care funcționează”. În primul rând, desigur, hidroxiclorochina, pe care nici cei mai fervenți suporteri ai săi nu par să o mai creadă. Pentru demonstrația sa, Christian Peronne nu ezită să se refere la Spiegel,o referință săptămânală care, potrivit lui, ar fi dezvăluit „că Germania și-a împărțit numărul morților la patru, pentru că acolo medicii tratează cu hidroxiclorochină”. Un fake news lansat pe comlosphere în decembrie anul trecut. Intitulat „Medicii germani au prescris masiv medicamente antimalarice”, articolul Spiegel în cauză a indicat doar că numărul rețetelor de hidroxiclorochină a explodat, peste Rin, în martie 2020, până în mai. Jurnalistul Martin U. Müller nu a stabilit nicio legătură între cifrele antimalarice și cele ale mortalității din Germania, cu atât mai puțin cele din Franța.

Christian Perronne își prezintă propriile cifre care ar fi „necruțătoare”: „Senegalul are 8 decese la un milion de locuitori, Grecia 18 decese pentru 1 milion, față de 1255 pentru Franța – 1255, amintiți-vă această cifră-, când ni se interzice să folosim Plaquenil și nu ei? Cine a fost mișcat de aceste cifre?” Doar că, după cum subliniază epidemiologul Dominique Costagliola,aceste comparații internaționale brute nu au niciun sens, în timp ce mulți factori intră în joc, cum ar fi forța cu care o țară este lovită de epidemie, densitatea sau vârsta populației.

Medicina tradițională chineză sau profetică

Pamfletul laudă alte produse miraculoase, cum ar fi ivermectina, care nu este recomandată de OMS. Ca și în cazul hidroxiclorochinei, nebunia rețelelor sociale pentru acest antiparazitar a început în urma unui studiu care arată un efect in vitro. Dar eficacitatea clinică a iverrmectinei nu a fost niciodată demonstrată. Ca și în cazul hidroxiclorochinei, Christian Perronne dă asigurări că autoritățile medicale, sub influența laboratoarelor farmaceutice, ar fi făcut totul pentru a discredita remediile ieftine în favoarea medicamentelor mult mai scumpe, începând cu Remdesivir. Și nu contează că acest antiviral de la Gilead a fost descurajat de OMS încă din noiembrie sau că în Franța, infectologii își exprimă scepticismul de luni de zile…CITEȘTE ȘI >> Variante, recombinante: mai are virusul multe surprize?

Confruntat cu Covid, Christian Perronne apără și un vechi marotte personal, Artemisia, o plantă care apare în medicina tradițională chineză și care stă la baza „Covid Organic” promovată de președintele malgaș. Doar că autorul uită să precizeze în carte că cele două articole despre Artemisia pe care le-a coautorat și publicat în 2018 și 2019 în revista medicală Phytomedicine au fost retrase în luna august a anului trecut. Ar trebui să demonstreze eficacitatea Artemisia ceai din plante pentru malarie și bilharzia, aceste studii au fost retrase în urma „preocupărilor” cu privire la „fiabilitatea datelor incluse”. Timp de luni de zile, metodologii și infectologii au criticat articole „vădit frauduloase”.

O altă cale interesantă, potrivit profesorului Perronne: uleiul din semințe negre, un remediu tradițional promovat de medicina profetică musulmană. Un produs care, în mijlocul acestei epidemii, a fost subiectul știrilor false în islamosferă

Nostradamus liniștitor

Cartea ne asigură, de asemenea, că guvernul ne va minți cu privire la eficacitatea lockdown-ului. Pentru aceasta, Christian Perronne se bazează pe liniștitorul Louis Fouché sau pe Michael Levitt, câștigător al Premiului Nobel pentru Chimie, dar fără nicio competență în epidemiologie, care anunțase sfârșitul iminent al pandemiei în… Martie 2020.

Într-un capitol intitulat „Nostradamus back in service!”, Christian Perronne glumește despre predicțiile prea catastrofale ale epidemiologului britanic Neil Ferguson sau ale oficialilor OMS, dar uită propriile greșeli în ceea ce privește prognosticul. La sfârșitul lunii august 2020, în Les Grandes Gueules pe RMC, el a explicat că „încearcă să ne facă să credem că epidemia progresează peste tot în lume atunci când este falsă. Epidemia regresează, virusul și-a pierdut virulența și mortalitatea scade”, precizând că am fi „în plin delir”. Într-un text împotriva „vaccinării în masă”, publicat pe 1 decembrie, infectiologul s-a înșelat din nou grav: „Epidemia regresează și nu a dus la nicio apocalipsă. Dinamica curbei a arătat timp de săptămâni profilul unei reveniri epidemice sezoniere care se observă cu unele virusuri, odată ce valul epidemic s-a încheiat. Acest lucru mărturisește adaptarea virusului la oameni și este, de asemenea, o reflectare a imunității de turmă care progresează în populație și ne protejează în mod natural. Tulpinile de virusuri care circulă în prezent și-au pierdut virulența” (sic). O teorie pe care o susține, chiar dacă datele de supraveghere franceze indică faptul că varianta britanică este între 52% și 69% mai transmisibilă decât virusul istoric de pe teritoriul francez (Gaymard et al, Eurosurveillance), ceea ce explică de ce a devenit majoritară.

La Albin Michel, în orice caz, refuzăm să-l jucăm pe Nostradamus cu privire la viitorul comercial al acestui nou arzător: „Editorul care anunță ca o certitudine că o carte va fi un succes trebuie să-și schimbe profesia”. În timp ce eseul său anterior a primit o copertă a Revistei Figaro și un interviu – foarte complacent – semnat de jurnalistul politic Charles Jaigu,promovarea mass-media promite acum să fie mai discretă. „Oamenii sunt mai precauți, profesorul Perronne are o imagine foarte dezbinătoare. Dar dacă în redacții există un partid activ care i se opune, el se bucură și în unele mass-media de o majoritate tăcută. Vom vedea în zilele următoare recepția mediatică care va fi dată cărții”, spune unul de la editură. Medicul a fost în orice caz primit pe platourile de filmare ale lui Pascal Praud la Cnews ca la microfonul lui André Bercoff de la Sud Radio.Pe același subiect

„Categoric, încă nu au înțeles nimic!” de Christian Perronne (Albin Michel, 276 p., 17,90 euro)  

Sursa – trad. semiatuo – https://www.lexpress.fr/actualite/sciences/christian-perronne-y-a-t-il-une-fake-news-qu-il-n-a-pas-commise_2148020.html

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s